Kilka ciekawostek o… OLEJU SŁONECZNIKOWYM!

ZASTOSOWANIE:

W kuchni 

  • Olej słonecznikowy tłoczony na zimno charakteryzuje się delikatnym orzechowym smakiem. 
  • Jest świetnym składnikiem do wszelkich sałatek, sosów czy past serowych.

W zdrowiu

  • Z uwagi na zimne tłoczenie posiada w sobie bardzo dużo tłuszczów nasyconych, które wspomagają utrzymanie cholesterolu we krwi.
  • Dzięki witaminie E, można łatwiej zachować młodość. 
  • Ważne dla osób, które mają problem z cholesterolem lub mają większą szansę zachorowania na miażdżycę czy zawał serca. 
  • Wspomaga układ odpornościowy przez cały rok.
  • Posiada wiele właściwości prozdrowotnych, dlatego jest szczególnie zalecany osobom, które mają problem z nadciśnieniem, znajdują się w grupie podwyższonego ryzyka zachorowalności na miażdżycę, udar mózgu czy choroby serca.

W kosmetyce

  • Doskonale nadaje się jako kosmetyk poprawiający odżywienie skóry czy wyglądu włosów. 
  • Dzięki witaminie E, można łatwiej zachować młodość. Odpowiednia jej ilość w diecie to zapewnienie gładkiej i jędrnej skóry na długi czas.

WŁAŚCIWOŚCI:

Fosfor – mocne kości, funkcjonowanie mięśni, układu oddechowego nerwowego.

Potas – obniża ciśnienie krwi, odpowiada też za pracę mięśni oraz samego serca.

Wapń – budulec kości i zębów. Prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz krzepnięcie krwi.

Żelazo – zdrowe nerwy, pobiera tlen z krwi do mięśni, ważna rolna w  metabolizmie cholesterolu, oczyszcza wątrobę ze szkodliwych substancji.

Cynk – właściwe działanie układu odpornościowego, ale również rozwoju płciowego i wzrostu.  Wspomaga proces regeneracji po oparzeniach.

Lecytyna – funkcjonowanie mózgu oraz koncentracja. Chroni jelita i wątrobę oraz przyspiesza metabolizm. Podnosi odporność na stres.

Kwas linolowy – pomaga w profilaktyce przeciwnowotworowej, wspomaga leczenie chorób krążenia czy cukrzycy. Podnosi odporność organizmu, wspomaga chudnięcie.

Kwas oleinowy – funkcjonowanie układu nerwowego, pokarmowego oraz sercowo-naczyniowego. z zaburzoną pracę wątroby.

Kwas stearynowy – wykorzystywany w produkcji mydeł, bo łączy fazę tłuszczową z wodną kosmetyku. Wspomaga właściwości oczyszczające kosmetyku, sprawiając, łatwość usuwania z zanieczyszczeń.

Kwas palmitynowy – niby szkodliwy dla człowieka jednak występuje on w organizmie ludzkim. Przede wszystkim zapobiega zapadaniu się pęcherzyków płucnych, występuje w mleku ludzkim w około 20%.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe – budulec błon komórkowych. Odgrywają role w prawidłowym utrzymaniu ciśnienia krwi, wspomagają też jego obniżenie.

Witamina E – zachowanie młodego wyglądu. Pozwala na zachowanie odpowiedniej przepuszczalności błon komórkowych, jednocześnie zapobiegając zakrzepom.

Witamina A – odżywia włosy i pobudza je do wzrostu. Przyczynia się do poprawy wyglądu i odżywienia skóry głowy, a o niej wiele osób zwyczajnie zapomina.

Zainteresowany? Zobacz nasze produkty!