ZASTOSOWANIE:
Stosowany w kuchni – jako tłuszcz do smażenia potraw czy pieczenia ciast lub chleba.
Dodawany do pieczywa – zamiast masła lub margaryny, pyszny do maczania pieczywa.
Do polewania – gotowanych warzyw na obiad i letnich potraw: ziemniaki, ryż, pierogi, ryby, brokuły, kalafior, fasolka oraz jako dodatek do zup.
Dobry wstęp – Jest też składnikiem sałatek i surówek – jako dressing, dip lub składnik sosów.
Twaróg na słodko czy słono? – Można go dodać do białego twarogu zamiast soli czy miodu.
Poranne przyjemności – Idealnie sprawdzi się rano przy jogurtach, owocowo-warzywnych koktajlach, owsiankach czy też płatkach.
WŁAŚCIWOŚCI:
OMEGA 6 – Wspomaga przemianę materii, jego brak sprzyja atopowemu zapaleniu skóry czy cukrzycy, nie leczy, a łagodzi ich skutki.
OMEGA 3 – Zmniejsza stany zapalne, usprawnia prace serca, wzmacnia żyły i tętnice, wspomaga rozwój mózgu.
FITOSTEROL – Ochrona jelita grubego przed rakiem, zmniejsza szansę na nowotwory piersi u kobiet po menopauzie, pomaga w zachowaniu zdrowia przed chorobą z pęcherzykiem żółciowym lub endometrium.
Witamina E – Rozpuszczalna w tłuszczach, ochrona przed stresem oksydacyjnym, przeciwdziała zakrzepom, wspomaga wydolność mięśni, pomaga w utrzymaniu i właściwy rozwój płodu.
Witamina K – Działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe, doskonale wpływa na układ kostny sprawiając, że kości są twardsze, spowalnia rozwój raka, przy jego niedoborze występują choroby jelit, wątroby, a nawet udar.
Witamina A – Pomaga w opalaniu, utrzymuje odpowiedni poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza szanse na wystąpienie miażdżycy, wspomaga narząd wzroku, wspomaga układ odpornościowy.