W KUCHNI
Można dodać do sałatek i surówek oraz różnych sosów winegret, dressingów, past, humusów i dipów.
Nadaje się do polania ziemniaków, makaronów i kasz zamiast masła.
Można również skropić nim pieczywo, ser, czosnek czy cebulę.
Dodany do ryb – szczególnie śledzi czy mięs nadaje miękkości w smaku. Polecany również do pieczenia ciast.
W ORGANIZMIE
- wzmacnia odporność
- łagodzi objawy alergii
- wspomaga trawienie podczas diet odchudzających
- wspomaga przemianę materii
- opóźnia procesy starzenia się tkanek
- wspomaga mikroflorę jelit
- pomaga w wyrównaniu poziomu cukru we krwi
- obniża ciśnienie
- obniża poziom „złego” cholesterolu i trójglicerydów
W KOSMETYCE
- poprawia kondycję włosów
- pomaga w gojeniu ran
- poprawie elastyczność skóry
- łagodzi wypryski i objawy atopowego zapalenia skóry.
WŁAŚCIWOŚCI
Zawiera wiele pożądanych przez dietetyków składników – głównie wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA),
których zawartość w oleju rydzowym wynosi ok. 50%, w tym kwasów omega 3 – ok. 32% i omega 6 – ok. 15%.
WITAMINA E – Wspomaga układ krążenia i zmniejsza ryzyko zawałów serca oraz udarów. Pomaga wątrobie.
Odżywia, nawilża, regeneruje i natłuszcza. Nazywana jest „witaminą młodości”.
Przyczynia się do opóźnienia procesów starzenia, wyłapuje wolne rodniki w organizmie.
WITAMINA A – Rozpuszczalna w tłuszczach i stanowi bardzo ważny składnik, który znajduje się w składzie oleju rydzowego.
Jest znacząca dla prawidłowej pracy fotoreceptorów siatkówki oka. Utrzymuje prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci.
Najważniejszy związek budujący odporność organizmu.
WITAMINA B – Oddziałuje na układ nerwowy pomagając w zdolności koncentracji, dobrym samopoczuciu i zdrowiu psychicznym.
LECYTYNA – Wspomaga pamięć i koncentrację.