Kilka ciekawostek o… OLEJU RYDZOWYM :)

W KUCHNI

Można dodać do sałatek i surówek oraz różnych sosów winegret, dressingów, past, humusów i dipów.

Nadaje się do polania ziemniaków, makaronów i kasz zamiast masła.

Można również skropić nim pieczywo, ser, czosnek czy cebulę.

Dodany do ryb – szczególnie śledzi czy mięs nadaje miękkości w smaku. Polecany również do pieczenia ciast.

W ORGANIZMIE

  • wzmacnia odporność
  • łagodzi objawy alergii
  • wspomaga trawienie podczas diet odchudzających
  • wspomaga przemianę materii
  • opóźnia procesy starzenia się tkanek
  • wspomaga mikroflorę jelit
  • pomaga w wyrównaniu poziomu cukru we krwi
  • obniża ciśnienie
  • obniża poziom „złego” cholesterolu i trójglicerydów

W KOSMETYCE

  • poprawia kondycję włosów
  • pomaga w gojeniu ran
  • poprawie elastyczność skóry
  • łagodzi wypryski i objawy atopowego zapalenia skóry.

WŁAŚCIWOŚCI

Zawiera wiele pożądanych przez dietetyków składników – głównie wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA), 

których zawartość w oleju rydzowym wynosi ok. 50%, w tym kwasów omega 3 – ok. 32%  i omega 6 – ok. 15%.

WITAMINA E – Wspomaga układ krążenia i zmniejsza ryzyko zawałów serca oraz udarów. Pomaga wątrobie.

Odżywia, nawilża, regeneruje i natłuszcza. Nazywana jest „witaminą młodości”.

Przyczynia się do opóźnienia procesów starzenia, wyłapuje wolne rodniki w organizmie.

WITAMINA A – Rozpuszczalna w tłuszczach i stanowi bardzo ważny składnik, który znajduje się w składzie oleju rydzowego.

Jest znacząca dla prawidłowej pracy fotoreceptorów siatkówki oka. Utrzymuje prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci.

Najważniejszy związek budujący odporność organizmu.

WITAMINA B – Oddziałuje na układ nerwowy pomagając w zdolności koncentracji, dobrym samopoczuciu i zdrowiu psychicznym.

LECYTYNA – Wspomaga pamięć i koncentrację.

Zainteresowany? Zobacz nasze produkty!